WŁAŚCIWOŚCI KAKAO
SKŁADNIKI AKTYWNE (podnoszące poziom neuroprzekaźników i hormonów):
Teobromina Jest stymulantem, podobnie jak kofeina, ale jej działanie jest zazwyczaj łagodniejsze. Działa pobudzająco na układ nerwowy centralny, co skutkuje poprawą samopoczucia i wzrost energii. Zwiększa dotlenienie organizmu poprzez pobudzenie pracy serca i rozszerzenie naczyń krwionośnych, poprawia pracę mózgu, zmniejsza zmęczenie.
Tyrozyna oddziałuje na wzrost poziomu dopaminy ( podwyższa wzrost energii, motywację do działania, skupienie i koncentrację) oraz noradrenaliny (pobudza umysł, ułatwia dostęp do wspomnień i podejmowania szybkich decyzji).
Tryptofan podwyższa poziom serotoniny ( łagodzi objawy stresu, poprawia ogólne samopoczucie), melatoniny ( hormon snu) oraz hormon wzrostu regeneruje i odmładza Nasz organizm.
Anandanid jest neuroprzekaźnikiem . Wycisza ,relaksuje, poprawia jakość snu, zwiększa poczucie szczęścia i ma działanie przeciwbólowe.
Fenyloetyloamina jest to neuroprzekaźnik, który stymuluje mózg do syntezy dopaminy, serotoniny, norepinefryny oraz acetylocholiny. Wszystkie one podnoszą poziom energii, chęć i motywacja do działania, poprawę pamięci, koncentrację, świadomość .Wywołuje również uwolnienie opioidowego peptydu beta-endorfiny ,który sprawia, że odczuwamy przyjemność.
Flawanoidy działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chronią komórki nerwowe, wspierają powstawanie nowych połączeń nerwowych w mózgu.
Polifenole mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Chronią nasze serce przed chorobami, a także obniżają ciśnienie krwi.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze). Badania naukowe wykazują, że ziarna kakaowca są prawdopodobnie najlepszym na świecie źródłem przeciwutleniaczy. Zwarte w nich substancje antyutleniające występują w bardzo wysokich stężeniach – do 10%. Dla porównania – kakao zawiera 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i dwa razy więcej niż czerwone wino! Ziarna kakaowe wygrywają nawet z borówkami. Podczas gdy te smaczne owoce dostarczają nam 32 substancje antyutleniające, ukryte w owocach kakaowca nasiona mają ich aż 621! Warto przypomnieć, że antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka.
Chociażby z tego względu warto sięgać po produkty i suplementy diety bogate w ziarna tej wspaniałej rośliny.
Kakao można pić zamiast kawy, w odpowiednim stężeniu pobudza organizm, może zastąpić pełnowartościowy posiłek w połączeniu z innymi składnikami, takimi, jak odżywka białkowa, olej kokosowy.
MINERAŁY
Magnez Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego. Jest zaangażowany w syntezę DNA i RNA. Sprawia, że serce jest silniejsze i bardziej wydajnie pompuje krew. Minerał ten zmniejsza również ryzyko powstawania zakrzepów, co niweluje ryzyko wystąpienia udaru.
Żelazo Niezbędne do transportu tlenu przez czerwone krwinki.
Potas Pełni istotną rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie. Wpływa na funkcjonowanie serca, reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłowe funkcje mięśni.
Fosfor Jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów, a także uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, w tym w przekazywaniu energii.
Mangan Jest istotny dla metabolizmu i neutralizowania wolnych rodników. Mangan wspomaga funkcje układu kostnego i tkanki łącznej.
Miedź Jest istotna dla przyswajania żelaza, utrzymania struktury kości i naczyń krwionośnych oraz funkcji układu nerwowego.
Selen Odgrywa ważną rolę jako przeciwutleniacz, wspomagając ochronę komórek przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym.
Cynk Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, procesów metabolicznych, gojenia się ran, a także utrzymania zdrowej skóry.
Wapń Jest niezbędny dla utrzymania mocnej kości i zapobiegania osteoporozie.
Kakao w czystej postaci oprócz zdrowych tłuszczów i węglowodanów zawiera wiele innych substancji wspomagających Nasze zdrowie i dobre samopoczucie:
WITAMINY
B1 (Tiamina) Jest to witamina, która odgrywa istotną rolę w przemianie węglowodanów, wspierając prawidłowe funkcje układu nerwowego.
B2 (Ryboflawina) Biorąc udział w procesach metabolicznych, ryboflawina jest istotna dla produkcji energii i utrzymania zdrowej skóry, oczu oraz układu nerwowego.
B3 (Niacyna) Niacyna odgrywa rolę w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Pomaga również w utrzymaniu zdrowej skóry.
B5 (Kwas pantotenowy) Jest niezbędna do syntezy i rozkładu tłuszczów, a także uczestniczy w produkcji hormonów i substancji chemicznych niezbędnych dla zdrowia.
B6 (Pirydoksyna) Pełni kluczową rolę w przemianie aminokwasów, syntezie hemoglobiny oraz regulacji działania hormonów.
B9 (kwas foliowy) Pełni kluczową rolę w procesach związanych z syntezą i naprawą DNA, w procesie podziału komórek, prawidłowego rozwoju układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek, funkcjonowaniu układu immunologicznego
E (Tokoferol) Jako silny antyoksydant, witamina E pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem wolnych rodników. Wspiera także zdrową skórę.
K Jest istotna dla prawidłowej krzepliwości krwi i zdrowia kości.
A Jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i układu immunologicznego.
C (kwas askorbinowy) Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
natukao